BethelPark
Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design hebben de opdracht gewonnen om het Bethelterrein in Delft te transformeren tot een aantrekkelijk gemengde woonbuurt.

Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design hebben de opdracht gewonnen om het Bethelterrein in Delft te transformeren tot een aantrekkelijke gemengde woonbuurt. Het Bethelterrein is de locatie van het voormalige Bethel ziekenhuis, een plek die sterk in het collectieve geheugen van de stad is genesteld. Vanuit deze historische achtergrond krijgt het gebied nu een nieuwe bestemming. In de komende jaren zal het worden omgevormd tot een woongebied, een mix van appartementen en eengezinswoningen gelegen rond een ruim groen hof - het nieuwe BethelPark.

Het ontwerp voor het BethelPark is onderdeel van een grotere stedenbouwkundige ontwikkeling. Het terrein ligt langs de Reinier de Graafweg, die het BethelPark met het historische centrum en met de A4 verbindt. Langs deze stadsboulevard ligt ook het nieuwe ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis. Tegelijkertijd grenst de nieuwe buurt aan een parkachtige omgeving, een ecologische zone die zich richting de groene buitenwijken uitstrekt.

De nieuwe bebouwing met een brede mix aan programma voegt zich binnen het karakter van deze twee verschillende gebieden, met als uitgangspunt ’de voordeur aan de stad, de achterdeur in de natuur’. Langs de Reinier de Graafweg heeft de bouwmassa een stads karakter, met hoogteaccenten in een stedelijke wand. De architectuur van deze wand sluit in vormgeving en materiaal aan bij het nieuwe ziekenhuis, de hoogte voorkomt geluidsoverlast van het verkeer in het groene binnenhof. In de plint is ruimte gemaakt voor zorg gerelateerde commerciële functies. Aan de zuidzijde, grenzend aan de ecologische zone, heeft de massa een kleinere schaal met vrijstaande gebouwen in het groen, waardoor uitzicht en zon toetreding voor alle bebouwing gemaximaliseerd worden. 

Door de stedenbouwkundige opzet ontstaat een duidelijke zichtlijn naar de entree van het Reinier de Graaf Gasthuis, dit om bezoekers van het ziekenhuis een duidelijke routing te verschaffen. Door de binnenhoven loopt de parkachtige setting van de ecologische zone door in het plan, wat zorgt voor een natuurlijke verrijking van de woonomgeving en voor mogelijkheden tot recreatie. Daarmee wordt BethelPark een groene, gezonde en stedelijke omgeving die zich richt op alle Delftenaren.

Het team, bestaande uit Powerhouse Company en LAP Lanscape & Urban Design, werkte in opdracht van Borghese Real Estate, samen met DGMR Adviseurs aan de selectiefase.

 

BethelPark

 


CREDITS

Opdrachtgever: Borghese Real Estate

Locatie: Delft, Nederland

Oppervlakte: ± 2ha

Architect: Powerhouse Company

Landschapsarchitect: LAP Landscape & Urban Design

Team: Nanne de Ru, Stefan Prins, Anouk Bras, Lesia Topolnyk, Antónia Pohanková, Sander Lap, Tomas Kalinauskas, Marieke Zegwaart

Energetisch en duurzaamheid specificatie: DGMR Adviseurs



Go back