MijdrechtStationslocatie
Het college van B&W van de gemeente De Ronde Venen heeft dinsdag 5 februari de aanbesteding van de Stationslocatie Mijdrecht gegund aan Team Spoorpark.

Het college van B&W van de gemeente De Ronde Venen heeft dinsdag 5 februari de aanbesteding van de Stationslocatie Mijdrecht gegund aan Team Spoorpark. Het winnende plan is vormgegeven door ontwerpcombinatie LAP Landscape & Urban Design, Het Ontwerpteam en de ontwikkelcombinatie Menhir Vastgoed en BPD Ontwikkeling. ’Spoorpark Mijdrecht’ heeft ingestoken op een hoog ambitieniveau op architectuur, landschap, milieu en duurzaamheid.

De oude stationslocatie is een zeer bijzonder historisch gebied voor Mijdrecht, dat een mooi toekomstperspectief krijgt! Er wordt nieuw leven geblazen in het oude Stationsgebouw en het Privaatgebouw. De iconische gebouwen worden teruggeven aan het dorp door transformatie voor nieuwe functies.

De woningen zijn gepositioneerd langs het centrale spoorpark, gelegen op het voormalige spoortracé en verspreid zich richting de polder Wilnis. Er is plek voor verschillende doelgroepen door een hoge diversiteit aan woningen met koop en sociale woningbouw Groenwest.

In het spoorpark ligt een straat waar fietsers en voetgangers centraal staan en de auto te gast is. Parkeren gebeurt aan de randen, zoveel mogelijk uit het zicht. Voordeuren liggen aan het park wat zorgt voor sociale controle en zo creëert de groene openbare ruimte een plek voor ontmoeting.

Duurzaamheid krijgt een prominente rol. De woningen worden energieneutraal en het gebied wordt klimaatadaptief ingericht met veel groen wat ruimte geeft voor waterinfiltratie.

Het plan is een sprong over de Ringvaart en stapsteen in verdere ontwikkeling. Partijen hadden een intensief voortraject en zien uit naar het verdere ontwikkelingstraject en realisatie. In 2019 samen met de gemeente, woningbouwcorporatie GroenWest, omwonenden en andere geïnteresseerden verder vormgegeven. De eerste bewoners kunnen in 2021 hun woning intrekken.

 

CREDITS
Opdrachtgever: BPD Ontwikkeling, Menhir Vastgoed

Locatie: Mijdrecht, Nederland

Oppervlakte: ± 2.5ha

Architect: Het Ontwerpteam

Stedenbouw: LAP Landscape & Urban Design

Landschapsarchitect: LAP Landscape & Urban Design

Team: Roland Borst, Ton Liemburg, Sander Lap, Tomas Kalinauskas, Marieke Zegwaart

Civiel technisch adviseur: Prommenz

 

 Groenplein Stationslocatie

 

 



Go back