StadswervenPlotE
In opdracht van BEMOG Projektontwikkeling heeft ontwerpcombinatie Klunder architecten en LAP Landscape & Urban Design een ontwerp gemaakt voor een wooncomplex aan de Merwede naast het Wervenpark Oost. Samen met de gemeente Dordrecht zal het project in de aankomende periode verder worden uitgewerkt. #DWA #Stijlgenoten

In een samenwerking van LAP Landscape & Urban Design en Klunder Architecten in opdracht van Bemog Projektontwikkeling hebben wij de opdracht gewonnen voor Vlek E in Stadswerven te Dordrecht. Stadswerven is een nieuwe dynamische wijk gesitueerd tussen de industriële historie van de scheepsbouw. Met ons ontwerp voor het woonblok ‘De Scheepsbouwmeester’ leggen we een link met de Dordtse silhouetten van grote schepen en industrie aan de Dordtse kade. 
 
 

Iedereen woont hier aan de merwede

Wat bijzonder is aan deze locatie is het wonen aan de rivier en het getijde park. Met alle dynamiek op het water, het lichtspel langs de rivier en de nabijheid van de binnenstad maakt het wonen en leven hier bijzonder. De Scheepsbouwmeester heeft op de kop een panoramisch uitzicht over de Merwede, en door in de westgevel perforaties in de massa te maken met duurzame bluehouses woont iedereen aan de Merwede! De bluehouses maken ook direct een verbinding tussen het groene collectieve binnenhof en het getijdepark Wervenpark Oost. Op de andere kop komt een blue house die zicht geeft op het Wantij. ‘De Scheepsbouwmeester’ opent zich naar alle kanten in haar de omgeving met optimaal wonen aan het park en de rivieren.
 
 

Klimaat adaptieve dektuin

Het innovatieve ontwerp is te vinden in het collectieve binnenhof. Op een plek die zich kenmerkt door stoere kloeke blokken, gure wind, natuurlijke ruigheid en geluid is het binnenhof een ware verademing. Het binnenhof is door de bluehouses een natuurlijke verlenging van het Wervenpark Oost geworden. Door naar de rivier een hoge vrije ruimte te maken is er ook direct connectie met De Merwede, zittend in de binnentuin zie je de schepen voorbij varen!
 
 

Industriele architectuur

Komende vanaf de Prins Hendrikbrug zoekt de Scheepsbouwmeester een subtiele aansluiting met de ingetogen laagbouw van de stadswijk De Staart. Hier is het volume slechts drie bouwlagen hoog en sluit hierdoor netjes aan in bouwhoogte. De uitdaging voor ons was om de 150 meter lange begrenzing naar het Wervenpark terug te brengen naar een menselijke schaal. Zo is er voor gekozen om een pandjesachtige architectuur te maken, zonder dat dit het gebouw uit elkaar doet vallen. De kop van het gebouw zet ten slotte kracht bij en kijkt met een weidse blik over de Merwede heen. Hier bezit het gebouw een klassieke opbouw met een transparante industrieel vormgegeven plint, een pakhuisachtig middendeel en een letterlijk gouden kroon.  Het silhouet van De Scheepsbouwmeester refereert naar de spilpositie die de stadswerven heeft gehad voor de geschiedenis van Dordrecht; stoer aan de ene zijde, karakteristiek en fijn aan de andere zijde.
 
Het team, bestaande uit Klunder Architecten en LAP Lanscape & Urban Design, werkte in opdracht van Bemog Projektontwikkeling, samen met DWA voor de duurzaamheid en Buro Bouwfysica voor geluidsadvies aan de selectiefase.
 
Samen met de gemeente Dordrecht zal het project in de aankomende periode verder worden uitgewerkt.
 
 

 
CREDITS:

Opdrachtgever: Bemog Projektontwikkeling
Locatie: Dordrecht, Nederland
Oppervlakte: ± 1ha
Architect: Klunder Architecten
Landschapsarchitect: LAP Landscape & Urban Design
Ontwerpteam: Sjoerd Berghuis, Gijs Burg, Sander Lap, Tomas Kalinauskas
Duurzaamheid: DWA
Geluid: Buro Bouwfysica
 
 
Stadswerven
 
 


Go back