Willemsplein Apenrots

Willemsplein Apenrots

Rotterdam is een aantrekkelijke stad met veel water en mooie stadsparken maar op veel plekken in de binnenstad, en in te veel buurten in Nederland, overheerst het grijs in het straatbeeld. Dat druist in tegen de ambitie van Rotterdam om de komende jaren meer inwoners en bezoekers aan te trekken in het centrum. Dat lukt alleen als het leefklimaat prettig is en meegroeit met de stad, de openbare ruimte speelt hierin een belangrijke rol.

De Maaskades langs de rivier de Nieuwe Maas hebben in 2010- 2012 een ware metamorfose ondergaan. De stenige kale kades met parkeerplaatsen hebben plaats gemaakt voor een groen recreatief gebied. Het vergroenen van de Maaskades is één van de manieren van de Gemeente Rotterdam om het centrum groener en aantrekkelijker te maken. Het enige probleem is de financiering van deze projecten. De stad heeft geen tot weinig financiële middelen om te investeren. De nieuwe quick-wins kenmerken zich door het zeer kleine beschikbare budget.

Eén van de restruimten in Rotterdam is het Willemsplein die weer groen en gezelliger moet worden. Tussen het busplein, de parkeergarage Erasmusbrug en het Spido kantoor ligt een groot stuk ongebruikte verharding. In het kader van groen voor grijs quick-win heeft LapLab de ontwerptaak op zich genomen om dit stuk te vergroenen, met het uitgangspunt dit voor de stad zo economisch mogelijk te doen met zoveel mogelijk meerwaarde.

De bestaande vigerende plannen zijn op elkaar geprojecteerd en looplijnen werden uitgezet en belangrijker, de ondergrond werd betrokken bij de inrichting bovengronds. De afmetingen van de beplantingsvakken zijn direct afgestemd op de ondergrondse infrastructuur. Zodoende hoeven er geen overbodige kosten gemaakt te worden. Al het budget is daarmee zichtbaar bovengronds besteed.

Voor het project zijn geen specifieke gebruikers vastgesteld. Het object de Apenrots is bedoeld om passanten uit te dagen om te bewegen. Kinderen gebruiken het als een klim spelletje, de kantoor medewerkers uit de omgeving als lunchplek en tieners zitten graag bovenop. Ook de freestyle dansers hebben de Apenrots al gevonden. Vormgegeven als een echte Apenrots is er plek voor iedereen en een uitdaging voor creativiteit.

De Apenrots bestaat uit beton elementen van 30 bij 30 cm elementen die in hoogte verspringen. De betonnen elementen zijn in samenwerking met firma Sterringhart geproduceerd. De omliggende delen zijn een tuin om het te plein te vergroenen. Voor het beplantingsplan is gekozen om aan te sluiten bij het project de Groene Loper van de Gemeente Rotterdam. Combinatie van grassen, vaste beplanting in zachte kleurencombinaties. De Apenrots is een schoolvoorbeeld van de quick-win vergroening van de, nu al minder, grijzige Rotterdamse binnenstad.

Opdrachtgever : Bureau Binnenstad - Gemeente Rotterdam

Return to Projects