Bovenbouwwerkplaats

Bovenbouwwerkplaats

Tussen de 2e Daalsedijk en het spoor ligt de nieuwe ontwikkelingslocatie van Utrecht met daarin centraal de voormalige Bovenbouwwerkplaats. Deze historische werkplaats is het hart van de eerste fase van deze grote binnenstedelijke ontwikkeling. LAP Landscape & Urban Design maakte voor BPD (Bouwfonds Property Development) verschillende stedenbouwkundige modellen maar ook een transformatie ontwerp voor de Bovenbouwwerkplaats naar gemengd woon- en werkmilieu ten behoeve van de selectie 2e Daalsedijk te Utrecht.

De in 1905 gebouwde Bovenbouwwerkplaats was onderdeel van de toen grote uitbreiding van het MESS-terrein (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen) op de Tweede Daalsedijk in Utrecht. Elke spoorwegmaatschappij had zijn eigen materiaal en daarvoor hadden ze direct naast het spoor grote werkplaatsen. In de Bovenbouwwerkplaats werden de sporen en wissels op maat gemaakt voor de spoorwegmaatschappij.

Als leidraad voor het transformatie ontwerp was de waardebepaling van het historisch vastgoed. Het grootste deel van de oorspronkelijke Bovenbouwwerkplaats wordt gekenmerkt door dikke bakstenen muren met daarop zadeldaken met verhoogde lichtbeuken. De gevel van elk zadeldak is verdeeld in drie traveeën met elk grote vensters en in het midden een rond venster, wat zorgt voor veel lichtinval. Dit onderdeel is zeer goed bewaard gebleven en is kenmerkend voor de werkplaats en bezitten een hoge cultuurhistorische waarde. De constructie, met grote stalen kolommen en spanten, is zeer kenmerkend en beeldbepalend in het interieur van de loods. De delen van met de vroegere functies hebben een positieve cultuurhistorische waarde. Het ketelhuis, het wit geverfde gebouw met zijn oorspronkelijke gevels en de aanbouw, met één zadeldak, wat vroeger de smederij was.

Het MESS terrein (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen) kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan erfgoed. De Bovenbouwwerkplaats is hier een goed voorbeeld van. Het is een van de gebouwen die de historie en karakter van de hele plek waarborgt. De Bovenbouwwerkplaats geeft kans om unieke woningen te realiseren. Karakter in een prachtig historisch pand, met een uniek eigen identiteit!

Binnen het industriële historische pand van de Bovenbouwwerkplaats worden woon- en werkunits voorgesteld. De nieuwe creatievelingen kunnen hier hun gang gaan, wonen en werken en dus leven in één gebouw. Het oud-industriële karakter van de Bovenbouwwerkplaats is voelbaar in de woon-werkunits door de overweldigende stalen constructie spanten, het zadeldak met de lichtbeuk. Deze elementen en de extra hoogte van de verdiepingen brengt een zeer ruimtelijk effect met zich mee. De units op de begane grond zijn 30m2 en op de tweede verdieping 50m2. De units kunnen horizontaal en verticaal geschakeld worden, zoals een tetrismodel. De flexibele indeling geeft ruimte om te wonen én te werken binnen de Bovenbouwwerkplaats (in aparte of aan elkaar geschakelde ruimten). Dit is de unieke kans voor kleine ondernemingen, start-ups en ZZP’ers om hun eigen ideale leefomgeving te creëren. Door deze flexibele indeling kan fantasie de vrije loop worden gelaten. Een grote leefkeuken, wellness ruimte of een mooie loft als woning. Het kan allemaal door het schakelen in units!

De ontsluiting van de units gaat via een binnenstraat, met daaraan ook de galerij van de tweede verdieping. De binnenstraat wordt collectief en levendig en kan ook als verblijfs- en ontmoetingsplek gebruikt worden. De straat is onderdeel en verbonden met het Ketelcafé, waar je kunt werken en wat drinken. De ideale plek voor creatievelingen om te ontmoeten. De materialen die gebruikt worden bij het bouwen van de units en nieuwe binnengevels zijn geïnspireerd op het industriële cultuurhistorisch waardevolle pand. Het rauwe industriële karakter blijft bewaard!


Ketelhuis: De Hotspot van 2e Daalsedijk!
In het oude ketelhuis wordt de eerste transformatie van de Bovenbouwwerkplaats zichtbaar. Het Ketelhuis is bedacht om straks de plek te zijn voor buurt- en verenigingsbijeenkomsten te houden die de transformatie in gang zetten. Het Ketelhuis krijgt een fijne espresso bar en zitplaatsen op de entresol. Door de oude ketels en de ruige materialen een plaats te geven in het interieur blijft de oude sfeer bewaard. Aan de zuidzijde van het Ketelhuis komt de ‘stedelijke huiskamer’ van het gebied. Hier komen lounge, zit- en werkplaatsen, die deels overdekt is door de Bovenbouwwerkplaats en deels in de buitenlucht met de oude constructie als pergola. Het Ketelhuis is de echte verrijking voor de totaal waarde van de Bovenbouwwerkplaats en de nieuwe ontwikkeling van de 2e Daalsedijk.

 

***************************************

 

English summary:
In cooperation with BPD (Bouwfonds Property Development) LAP Landscape & Urban Design studied on the masterplan urban design for the 2e Daalsedijk, a redevelopment of a site from the Dutch Railways in Utrecht, in end 2014-begin 2015. Within the project area, the old building ‘Bovenbouwwerkplaats’ (this was the building where they made and repaired the tracks), which guarantees the history and character of the place. The ’Bovenbouwwerkplaats’ gives opportunity to realise uniquely living units, for working or living. Authentic old brick walls with character and identity! The new units could be linked or bought unit by unit too combine (horizontally or vertically or even both ways.) This will give a perfect place for couples, starters, entrepreneurs or smaller businesses. This place will become the new Hotspot for the neighborhood Daalsebuurt, for people to interact, meet and chat! The ‘Ketelhuis’ is the place to make this happen! With workplaces and the café for coffees and meetings, the perfect place for urban life to get creative!

This kind of urban redevelopment of this size and with such beautiful authentic buildings, does not happen often. By definition, there is a scarcity of this culturally and historically valuable buildings and rich historic spots. This shortage should push development of these remaining places in the city with a lot of ambition and spirit.
Who does not want to live or in a cultural and historical valued icon? We set the ambition high for the redevelopment!

 

 

Return to Projects