Daktuin Liberty Global

Daktuin Liberty Global

The Liberty Global Campus roof garden is completed! The world player Liberty Global, holding of UPC/Ziggo, transformed their grey parking deck into this impressive, green, hospitable garden to work, meet and eat some great lunches.

The brief we got was to transform the former parking deck to unite the four different office buildings with a central garden that would impress visitors and offer a functional comfort to its users. Parking decks are not the most attractive places, and this deck was no exception, but this is the first impression you get when arriving to a new office. The challenge was to create a vibrant campus garden on an existing deck and to set a smashing impression.

Orientation upon arrival is key. The hidden main entrance and dead-end parking strips were altered into a looping route with a central axes from entrance to entrance. The central axis gives an immediate view to the main entrance to new visitors. The parked cars on the deck were then hidden behind a line of evergreen hedges, to give a total gardenesk, natural feeling when you are sitting in the garden. The biggest intervention is the creation of the void in the concrete parking deck, this void now provides daylight to connect basement with the campus garden and brightens the basement to make space for the beautiful fern garden with big trees.

Liberty Global staff is able to pass from the staf parking through the garden over the stairs towards the main entrances of the different office buildings. On deck level the yellow brick paving indicates the campus garden bordered with a snake-like shaped bench. This snake bench creates more private sitting place but also allows for a group of employees to sit together in the garden. Whether people are working, having lunch or simply relaxing in and around the flowerbeds there are plenty of seating places.

The iconic lampposts stand as an art object in the garden, lightning the central square. The entrances were also marked with these 12m high lampposts lighting the axes. The snake bench got special led-light to accent it’s shape and eliminate other lampposts in the garden.

 

******************************************

 

Daktuin Liberty Global, Inc.
Samen lunchen & werken op de LGI-campus!

De buitenruimte van Liberty Global (LGI) in Schiphol-Rijk is getransformeerd van parkeerdek tot een groene, representatieve daktuin. De buitenruimte straalde in tegenstelling tot het vernieuwde interieur van LG nog geen warmte en aantrekkelijkheid uit. Bezoekers kwamen het hoofdkantoor van Liberty Global (Ziggo/UPC) binnen via een verouderd grijs parkeerdek. LAP Landscape & Urban Design heeft het grijze parkeerdek omgetoverd tot een representatieve tuin, passend bij de entree en het gevoel van groots arriveren bij de grootste internet / kabelleverancier van de wereld.

De Liberty Global campus is gesitueerd aan de Boeing Avenue in Schiphol-Rijk. Er is hier de afgelopen jaren geïnvesteerd in de kwaliteit van de kantoorhuisvesting en werkomgeving van de medewerkers. Voorbeeld hiervan is de Italiaanse koffie bar waar barrista’s je op een comfortabele manier voorzien van een drankje naar keus, in het decor van een vier verdiepingen hoge groene plantenwand. Het bedrijfsrestaurant serveert vers gekookt voedsel. Je merkt direct dat het hier om een bijzonder internationaal bedrijf gaat. Deze atmosfeer wilde we doorzetten naar het hart van de LGI campus.

De ontvangst van het bedrijf, laat de eerste indruk achter. Het oorspronkelijke parkeerdek had een desoriënterende indeling. De hoofdingang moest letterlijk gezocht worden. Verbeteringen aanbrengen in de psychische geografie was voor het ontwerp de eerste doelstelling. En, de bezoeker moet bij aankomst zien en ervaren dat het hier om een groots bedrijf gaat. Deze uitstraling wordt neergezet door een sterk design, met authentiek robuuste kwaliteit, licht en helder.

- Een warm welkom
Om de campus een betere en herkenbare hoofdentree te geven is de indeling van het parkeren aangepast, de rijrichtingen en doodlopende straten zijn veranderd waardoor het mogelijk werd een nieuwe hoofdas te introduceren. Daarnaast zijn de entrees van de losse kantoren benadrukt met een lichtmast van wel 12 meter hoog. De geparkeerde auto’s zijn verborgen achter een groene haag, zodat in de binnentuin alleen de groene oase wordt ervaren. De kantoren hebben zo een aantrekkelijke binnenplaats gekregen. Een echte daktuin met groen, bloemen en zitplaatsen.

- Doorbraak zorgt voor licht en lucht in de parkeergarage
De grootste ingreep voor het parkeerdek was het maken van een vide. De wereld beneden en boven het dek zijn bij Liberty Global zo direct en helder verbonden. De ingreep werd mogelijk door het verwijderen van acht betonnen kanaalplaten van het oorspronkelijke dek. De vide bezit nu een tuin waarin grote bomen staan en een trap vanuit de parkeerkelder naar de daktuin zorgt ervoor dat het hoofdgebouw ook via de parkeergarage goed zichtbaar is.

De parkeerplaatsen in de kelder hebben nu meer daglicht, frisheid en het geeft de parkeergarage een meer aantrekkelijke groene atmosfeer. Vanuit de parkeergarage kunnen de medewerkers nu door de groene varentuin in de kelder, via de daktuin naar de entree van het kantoorgebouw. Centraal in de tuin bij de vide staan drie grote lichtmasten als een sculptuur bijeen. Zij markeren de tuin op het dek, brengen sfeer verlichting in de avonden en belichten de route vanuit de kelder naar de tuin en uiteindelijk de entrees.

- Ontspannen werken en lunchen in de tuin
De slangenbank creëert meer dan tweehonderd uitnodigende zitplekken in het groen, of je nu met twee of acht collega’s gaat eten je kunt elkaar altijd aankijken. Even wat meer privé zitten om samen met een collega het werk door te spreken of gezellig te lunchen met meerdere collega’s in de tuin. De slingerende zitbank is opgebouwd uit twee delen, convex en concaaf. Het heeft een sterk aflopende bovenrand -zodat water en vuil niet op de rand blijven liggen- en een inspringende aansluiting met de verharding, waar een lichtslang in is verwerkt. Ook zijn er bijzettafeltjes geplaatst wat het werken en lunchen gemakkelijker maakt.

De tuin geeft een plek om te werken, lunchen of simpelweg te relaxen, omgeven door de fleurige kruiden en bloemen van de vaste beplanting. Geniet van de lunches, of van een werkoverleg op de nieuwe daktuin van Liberty Global.

 

 

 

Locatie : Liberty Global, Inc. Boeing Avenue 53, Schiphol-Rijk

Opdrachtgever : LGI (Liberty Global, Inc)

Projectduur : Start ontwerp in juni 2013 - oplevering juli 2015

Grootte : circa 6.500 m2 parkeerdek

Bugdet : <1 mln

Categorie : Daktuin op parkeerdek

Ontwerp : LAP Landscape & Urban Design

Constructie : Geelhoed Engineering

Aannemer : AW Groen / AW Groen

Bouwmanagement : YNNO

Credits foto’s : LAP Landscape & Urban Design

 

Return to Projects