De Zandloper IJmuiden

De Zandloper IJmuiden

The municipality organised a competition to develop a school with a sports hall. The school was located between Duinwijk and Zeewijk in The Netherlands. The location and the form of the building is developed to fit in its environment. To adapt to the existing structure, the school was placed on the side to make sight lines to the dunes.

The existing walk routes blend in to the outdoor design of the playground, to make a connection with the surrounding. The outdoor design is inspired on the location of the junes and the sea, such as the paving with blue waves of the sea, the green islands in the water as the dunes.

The infrastructure of bicycles is an important point of the design, the storage is located behind a zigzag hedge to keep them out of sight, but social controlled. The other side of the hedge creates intimate playground spaces for the children.

 

-De groene verbinding te IJmuiden

De gemeente IJmuiden bracht een prijsvraag uit voor een bredeschool (peuterspeelzaal, school) met een sportgebouw. De locatie ligt op de grens van Duinwijk en Zeewijk, deze locatie en het gebouw moesten met elkaar in harmonie zijn binnen de stedelijke - en groenstructuur. Een plek om te leren en sporten! Het gebouw en de buiten zijn onderdeel van de prijsvraag waar Laplab aan heeft meegewerkt in 2013.

De precieze locatie van het gebouw heeft zijn vorm en plek gekregen in relatie met de omgeving, om de maximale doorzetting mogelijk te maken van het groen en een doorkijk naar het duinlandschap maakt. De bestaanden looplijnen van de stad worden doorgetrokken in het buitenruimte ontwerp, om een goede verankering met zijn omgeving. Om deze ruimtelijke continuïteit te versterken is ervoor gekozen om de huidige structuur van diagonale sportvelden en bomenlanen.

De inrichting van de buitenruimte is geïnspireerd op de context, met de groene heuveleilanden als duinen, het tegelpatroon met blauwe witte golven als de zee. De bergingen voor fietsen worden afgeschermd door een haag, zo zijn de fietsen niet zichtbaar maar is er toch sociale controle mogelijk. Aan de andere zijde van de haag geeft dit plekken voor kinderen om te spelen.

In samenwerking met OLCO maatschappelijk vastgoed en Topos Architecten

Return to Projects