DeFrederik

DeFrederik

Het project De Frederik te Wassenaar werd gewonnen in een prijsvraag. Ontwerpteam Groosman-LAP ontwierp samen met een team van adviseurs in opdracht van Waaijer Projectrealisatie en BAM Woningbouw ZuidWest het luxueuze appartementencomplex naast het Sterrenbad met mogelijk in de plint een AHOED (Apothekers, Huisartsen en paramedici Onder Eén Dak).

 

De schaal van het gebouw sluit aan op de gebouwen in de directe omgeving, het zwembad Sterrenbad en de appartementen aan het Zanderijpad. De schakering en de kleine architectonische eenheid refereert aan de gekartelde gevel van het woongebouw de Burcht en de kleinere schaal van de woningen aan Zanderijlaan. De hoogte van het hof blijft met drie verdiepingen en een half verdiepte parkeerkelder onder de 12 meter en is zorgvuldig ingepast in de context.

Het gebouw ontworpen door Groosman partner Pieter Sprangers heeft een gevel die opgebouwd is uit architectonisch beton, strakke aluminium puien en warme baksteen invullingen met groene massa’s die meedoen in de architectuur. Hieraan dankt De Frederik zijn modernistisch-romantische uitstraling. Deze zal nog worden versterkt door het groen in de vaste plantenbakken op de terrassen. De plantenbakken steken uit de gevel en accentueren de horizontale lijnen van het gebouw. De groene gevel geeft het gebouw van zowel buitenaf als binnenuit een landschappelijk karakter dat goed bij Wassenaar past.

De appartementen zijn rondom de kenmerkende en riante terrassen ontworpen. Iedere living en hoofdslaapkamer grenst met een te openen pui aan het terras en daarmee beleef je van binnenuit de royale beplanting, waaruit de groene gevel is opgebouwd.

Het binnenhof geeft de bewoners en bezoekers een warm en royaal welkom door inpassing van een ontmoetingsplek. Een warme binnenplaats met allure dat wordt benadrukt door het gebruik van de hoogwaardige materialen uit de architectuur en de inpassing van kwalitatieve frisse beplantingen inclusief een volwassen boom met standplaats in volle grond door de parkeervloer heen.

De groene gevel kenmerkt zich door de eenheid in verscheidenheid aan beplantingen met vooraf geselecteerd kleurenpalet. Op elk terras wordt een compacte meerstammige boom van vergelijkbare grootte geplaatst, passend bij standplaatseisen van de gevel.

Het gebouw wordt omsloten door vier verschillende typen openbare ruimte. Als buffer tussen de openbare ruimte en de privéruimte is een continue groene zoom om het gebouw ingepast. Deze wintergroene omzoming bestaat in de basis uit een gazon met daarop inheemse bloessemrijke heesters.

Het definitieve ontwerp van De Frederik komt in co-design met de potentiële kopers tot stand. Toekomstige bewoners krijgen een stem in hoe de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw zoals terrassen en de binnentuin eruit komen te zien en toekomstige bewoners bepalen de indeling en afwerking van de exclusieve appartementen grotendeels zelf.

 

In verschillende trajecten wordt nog ontworpen aan het gebouw, buitenruimte en openbare ruimte. Aan de getoonde visualisaties zijn daarom geen rechten te ontlenen.

 

 

 

Return to Projects