Digi-Maze

Digi-Maze

De Rotterdamse binnenstad is in transitie. Vergroening van het stenige centrum en speellocaties voor kinderen staan hoog op de agenda, evenals imago verbetering. Het ontwerp Digi-Doolhof speelt hier op in. Het vormt een speelaanleiding voor kinderen, een like en foto momentje voor Facebook en het zorgt voor de vergroening en invulling van een tijdelijk braakliggend terrein midden in het centrum van Rotterdam.

Het Digi-Doolhof is ontworpen voor de Hoogstraat. Op de projectlocatie van de Rotta Nova, naast de markthal en bibliotheek. Daar waar voorheen bebouwing te vinden was ligt nu een open grasvlakte. In opdracht van het Bureau Binnenstad van de Gemeente Rotterdam is er in 2013 een ontwerp gemaakt voor een tijdelijke speelaanleiding voor kinderen. Het is een plek voor iedereen. Van de bibliotheek- en marktverzoeker tot winkelende gezinnen, bewoners van de binnenstad, immigranten die wachten op markt-bezoekende vrouwen, toeristen en de toevallige voorbijganger.

Door de tijdelijkheid van het project, voor zo’n 1 tot 5 jaar, is er gekozen voor een zo’n economisch mogelijke inrichting met een zo groot mogelijk effect. Alles is geïnvesteerd in zichtbare elementen. Met de doorvoering van de Rotterdamse Stijl zijn er veel standaard 30x30cm tegels overbodig geworden. Ongeveer 3.200 van deze tegels worden er voor het Digi-Doolhof hergebruikt en onderhoudsvriendelijk verdiept aangelegd tussen het gras.

Inspiratie voor het project vormt het labyrint. Sommige mensen zullen het Digi-Doolhof lopen om hun hoofd leeg te maken en anderen wandelen het met een vraag of overpeinzing. Maar buiten dat is het Digi-Doolhof een plek voor vermaak en spelende kinderen. En een plek vol herkenning voor de ouders. Met een knipoog naar de aloude digitale iconen uit hun eigen jeugd.

Op dit moment is het Digi-Doolhof op zoek naar een nieuwe locatie. Hopelijk laat hij een nu braakliggend stuk stad weer tot leven komen en valt hij snel ergens te bespelen!

Return to Projects