Dutch Mountain

Dutch Mountain

The new Dutch vertical residence.
For city life it´s important to find your balance between individuality and collectivity. It seems like a paradox that the great potential for the vertical city lies in the qualities of suburban living. By analysing what families love about the suburb we managed to come a concept for stacked suburb dwellings. This proposal shows that by stacking family dwellings it´s possible to invest in urban facilities focused on the individual, as well as in a more suburban collectivity where you still know your neighbours.

School as the Size of Things.
There lies a big responsibility for the parents to find security and care for their children, since more and more people try to combine a career with parenthood. That´s why no risks are taken when choosing a place to live and learn. For the ‘Dutch Mountain’ design the school is the fundamental element, it´s feasibility determines the size of the building. One kindergarten needs approximately 100 families to be feasible, this number becomes leading in the design.

The client decides, for real.
The individual towers offer, because of fragmenting the total building, a great range of possible phases. The collective block shaped out of four towers is organised around a central core can be freely arranged and their configuration adepts to individual families desires. This pragmatism anticipates on the reality that buildings of this size cannot be developed at once, but need to grow in time, following changing markets. The smaller element is the tower, three of these are grouped around the core and form one phase. But each tower is a ´microphase´ in itself with it´s own height and width, creating individuality in the whole. It is up to participating families to collect their needs to form up the total tower.

Child friendly living.
Not only the quality of the dwelling and proximity of a school is essential when choosing a location to settle as a family, but also the street and quality of public space. The Dutch Mountain has, by placing the parking garage in the heart of the building, an all sided child friendly public plinth, containing all other residential neighbourhood facilities. The rooftops are used to house special programme giving a unique identity to each building. In the most optimal situation the building is located adjacent to a park or square, making a friendly and representative address.

Adding green.
Inside the courtyard, green cores covered with plants, house the access and collective spaces. These cores add to a healthy internal climate by filtering the city air and their design makes a more natural appearance in contrast to the strong image of the housing towers.

 

In collaboration with : Aldo Trim - Plane Sight Architecture

Return to Projects