Hof van Bischoff

Hof van Bischoff

The competition project was designed to top an existing corner building in the city center of Hengelo in corporation with Silke Elsässer, Atelier 10/15, Passiefhuisarchitectuur.

To increase the liveliness of the city center the existing building Hengelo’s Top van Bischoff should be redesigned with additional residential program. Our concept to top the construction with two extra layers and a courtyard should be available for all age groups. Living with a lot of different people around the courtyard will encourage the social cohesion. Seniors could babysit and in return for that young parents could help them with doing their daily shopping. In addition to social sustainability, we also created a passive energy building to take in account the environmental sustainability. To build energy passive we optimised the use of free energy from the sun. The Hof of Bischoff makes the heart of the city of Hengelo a more fancy, more environment friendly and living with style!


*NL

In het hart van Hengelo gelukkiger, milieuvriendelijk en goedkoper wonen in stijl.

Het restaureren van de waardigheid.
Om de levendigheid van het Hengeloos stadshart te vergroten wordt het bestaande pand Top van Bischoff heringericht en voorzien van extra programma. In totaal worden er zestien nieuwe woningen toegevoegd, verschillend in maat van éénkamer- tot vijfkamer appartementen. Op de 2e verdieping wordt vooral sociaal programma toegevoegd dat het dagelijks gebruik van het pand dient te bevorderen voor bewoners en andere centrumbewoners, zoals dagbesteding voor ouderen maar ook huiswerkbegeleiding. Een waardig programma siert een waardig pand.

Samen leven aan een hof.
Door een diversiteit van woningen aan te bieden kan een diversiteit van bewoners worden aangetrokken. De diversiteit van bewoners brengt vele sociale voordelen zoals bv het voorkomen van vereenzaming bij senioren. Senioren kunnen helpen met de naschoolse opvang voor een jong gezin en op hun beurt kunnen ze helpen krijgen met bijvoorbeeld de boodschappen. In deze tijden van individualisering is het meer generatie wonen een duidelijk antwoord. Deze interactie wordt begeleidt door de architectuur met een verloop tussen privé en openbaar.

De zon is de bron.
Naast sociale duurzaamheid is er door passief te bouwen ook sprake van milieuvriendelijke duurzaamheid. Door passief te bouwen wordt optimaal gebruikgemaakt van de gratis energie van de zon. Hierdoor wordt tot 90% bespaard op de stookkosten. Zeker voor coöperaties is dit een optimale manier van bouwen omdat het minder groot onderhoud vraagt en de huur laag houdt voor huurders. Een pragmatische efficiëntie die wonen in het hart van Hengelo voor iedere portemonnee bereikbaar maakt.


In samenwerking met Silke Elsässer - Atelier 10/15, Passiefhuisarchitectuur

Return to Projects