La Cour Cantina Ede

La Cour Cantina Ede

Het winnende ontwerp dat tijdens de selectieprocedure in 2016 gemaakt is, ‘La Cour Cantina’ in opdracht van BPD-regio midden en Bouwbedrijf Kreeft, is gericht op het meergeneratie wonen. Het project betreft de nieuwbouw van verschillende type woningen om verschillende generaties te huisvesten rondom het hof. Waarbij de oude officierskantine, aan de zuidzijde van het cour, ook wordt opgenomen in het hof, om een mooie eenheid te vormen en echt te integreren in de historische erfgoed. Aan deze zijde opent het hof zich met zicht en toegang tot het bos rondom de Kazernelaan.

Door in te spelen op het bestaande hoogteverschil kon het parkeren uit het zicht worden gehouden. Onder het noordelijk deel van het woonhof komt voldoende parkeergelegenheid voor het project. Bovenop het parkeren een hoftuin vol kleurrijke, wuivende beplanting. Aan de hoftuin staat een cour van kleinere woningen met de voordeur en door een lage haag omsloten private buitenruimte. De kleinere woningen, een laag met een kap zijn voor senioren en/of starters zeer geschikt.

Aansluitend een deze woningen zijn er ook ruime gezinswoningen opgenomen in het cour. Door de goot- en nokhoogte een kleine sprong te maken ontstaat er een volumineus accent, refererend aan de omliggende oude kazernegebouwen. Door het hoogte verschil tussen de noord en zuidzijde is er voldoende ruimte om hier twee lagen met een kap te realiseren. Deze woningen bedienen een andere doelgroep. Tezamen ontstaat er een hof met meerdere generaties. Ouderen en starters wonen aan de hoftuin en de spelende kinderen op het verlengde hof, onder de bestaande bomen.

 

 

Modern refereren aan monumenten

Het bouwveld MN 8 ligt gesitueerd midden tussen de monumenten van de Maurits-Noord Kazerne. Ten noorden van de locatie ligt één van de twee H-vormige gebouwen ‘De Arthur Koolkazerne’; de oudste gebouwen op Maurits Noord die als ensemble de kern, en met hun centrale ligging, ook het hart van het monumentale cluster op Maurits Noord vormen. Ten oosten van de locatie ligt ‘De Bergansius’, een prachtig monumentaal bouwwerk met een bijzondere U-vormige plattegrond dat de entree van het monumentaal cluster vanaf de Parklaan markeert. Ten westen van de locatie ligt het oude KMAR-gebouw dat een nieuwe functie krijgt als woongebouw en een prachtige hoogwaardige buffer vormt naar het hoge naoorlogse woongebouw van Belvédère aan de Klinkenbergerweg. Direct ten zuiden van de locatie ligt “Gebouw 8”, een waardevol historisch pand en een voormalige officiers- en soldatenkantine.

Het hof ligt gelijkend als de andere gebouwen in het gras en met landschappelijke glooiing in het terrein. Het ontwerp integreert de karakteristieke detaillering van de historische gebouwen op een moderne manier en speelt daarnaast met de symmetrie, repetitie en eenvoud van de militaire architectuur. De ontwikkeling is een ongelijkbenig nieuwbouw woonhof en om het hof af te maken wordt de voormalige soldaten kantine meegenomen, hierin worden appartementen gerealiseerd.

 

Start bouw is naar verwachting het eerste kwartaal 2019.

 

 

 

Type project : Stedenbouw, Landschap en Architectuur

Status : Definitief Ontwerp, Uitvoeringsgereed maken

Opdrachtgever : BPD-regio Midden / Bouwbedrijf Kreeft / Gemeente Ede

Locatie : Ede, Nederland

Oppervlakte : ca. 4000 m2

 

 

 

 

Return to Projects