Nieuw Sluiseiland

Nieuw Sluiseiland

In de aanbesteding van de herontwikkeling van Sluiseiland kreeg LAP in opdracht van ontwikkelcombinatie BPD-AM de kans om het masterplan voor Nieuw Sluiseiland te ontwerpen. Via een viertrapsselectie voortraject met twintig partijen eindigde het consortium uiteindelijk als runner-up.

Gelegen in het Merwedekanaal, direct naast de binnenstad en uitkijkend over de Lek maakt dat Sluiseiland een unieke ontwikkellocatie is. Met een lengte van bijna een kilometer en een breedte van gemiddeld vijftig meter heeft de eiland ook een hele bijzondere vorm. Het eiland is momenteel al bewoond maar vooral bekend vanwege de twee grote parkeerplaatsen voor de bezoekers van de binnenstad.

Voor de integrale visie was het uitgangspunt dat Water, Groen en Historie onderscheidende kwaliteiten zouden moeten worden. Een nieuwe jachthaven, een nieuw te ontwikkelen binnenstedelijke stadsblok en een groene boulevard van noord tot zuid waren de hoofdelementen van het masterplan. Deze elementen kwamen terug in het logo, speciaal ontworpen voor de selectie. Een samenvoeging van de ruimtelijke ingrepen en kernkwaliteiten met een gouden randje.


Landschapspark Nieuw Sluiseiland

De bijzondere groenstructuur van het eiland nodigt uit om van het water en het groen te genieten. De nieuwe verbindende laan noemen wij de Sluisboulevard en deze verbindt de grote schaal van de uiterwaarden van de Lek met de schaal van het Merwedekanaal, en met de kleine intieme schaal van de singel van de binnenstad.

De bomen vertellen een verhaal van het open en gesloten landschap van noord naar zuid. Lange zichtlijnen op de dijk worden afgewisseld met de intieme wereld onder de Lindeloofgang en vervolgens wordt het zicht geleid langs de Eikenlaan tot het eind van het eiland waar de Merwede en het voormalig Zederickkanaal samenkomen.

Het landschapspark krijgt drie bijzondere publieke plekken. Plekken waar iedereen bij elkaar komt. Vianezen, de nieuwe bewoners en bezoekers komen hier samen in het landschapspark. De eerst bijzondere publieke plek is de Cultuursluis. Het terras van de Cultuursluis is het rustpunt voor recreanten om te genieten van een koel drankje of warm kopje thee. In de theaterzaal kunnen Vianezen samen cultuur maken en delen. Het buitenpodium is de plek voor vrije expressie. Hier maak of bezoek je een tijdelijk standbeeld, een buitenperformance of droom je gewoon even weg bij het weidse uitzicht.


Nieuwe Jachthaven

De belangrijkste ingreep van het masterplan was het faciliteren van een verbeterde relatie met het water. De Nationale Sleepbootdagen zetten Vianen op de kaart in Nederland en in de regio en dat moest ondanks de ontwikkeling van woningbouw versterkt worden. Door de passantenhaven uit te breiden met een nieuwe jachthaven en een groot plein ontstaat er een perfecte basis voor de nieuwe waterevenementen in Vianen. In combinatie met twee andere bijzondere publieke plekken, de roeivereniging en het hotel&restaurant, wordt er echt alles aan gedaan om ook de watersport en jeugdsport een impuls te geven op deze plek met het jaar rond activiteit. Het nieuwe havenkwartier van Vianen nodigt uit en ontspant.


Historische binnenstad vergroot

Door de waterpartij te verleggen naar de jachthaven ontstaat er ruimte voor een nieuw woonmilieu dat direct aansluit aan het stratennetwerk van de binnenstad. Dit nieuwe stadsblok vergroot de binnenstad en is voor iedereen om lekker te wandelen, funshoppen en stadsgenoten te ontmoeten. Waar de focus van de binnenstad nu ligt op Voorstraat zal de focus straks liggen op het wandelachtje Voorstraat - Landschapspark Sluiseiland. De Cultuursluis met lounge en brasserie, het hotel met restaurant en royaal terras op de zon, een ijsje bij de roeivereniging maken de binnenstad een stukje groter en een dagje Vianen is aantrekkelijk voor bezoekers en Vianezen.


Cocreatie woningbouw

Het te ontwikkelen stadsblok in het Parkkwartier parallel aan de binnenstad is bedoeld om met maximale diversiteit te ontwikkelen. Het stadsblok is geïnspireerd op de architectuur van de Voorstraat van Vianen. Deze straat heeft afwisselende wanden, maar is wel in balans, geregisseerd en maximaal creatief, precies zoals de ambitie in Parkkwartier is. We hebben de Voorstraat daarom grondig bestudeerd. De Grote Kerk en de Noordpoort markeren de ruimte met lange wanden die zijn opgebouwd uit gewone maar ook een paar zeer bijzondere gebouwen. De stedenbouwkundige wand van de Voorstraat verspringt met meerdere lagen, waarbij alle panden ook een kap hebben. Met deze ingrediënten maken we de binnenstad samen een stukje groter met een eigentijdse twist.

Dit is de visie die het consortium aan Vianen aanbood. Een verbindend hart met bijzondere publieke plekken en maximale diversiteit. Een havenkwartier en parkkwartier, de Cultuursluis, hotel&restaurant en roeivereniging.

 

 

 

Type project : Ontwikkeling / herontwikkeling

Status : Runner-up (selectie)

Opdrachtgever : Gemeente Vianen

Locatie : Vianen, Nederland

Oppervlakte : 7.5 hectare

Samenwerking :
BPD creating living environments
AM Concepts
LAP Landscape & Urban Design
Groosman architecten - Mark Siebers
Vintis installatieadviseurs
Marieke Berkers
Esens Design
Sweco

 

 

 

Return to Projects