Nieuw Tuindorp

Nieuw Tuindorp

In samenwerking met ZECC Architecten in opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling regio Midden heeft LapLab meegedaan met de aanbesteding voor het Gerrit Rietveld College. Nadat de middelbare school is verhuist naar de nieuwbouw op de voormalige sportvelden kon de oude locatie van de school worden herontwikkelt. De opgave om tachtig woningen te realiseren, waarvan 21 sociale huurwoningen voor woningbouwvereniging Mitros, is ontworpen onder de titel Nieuw Tuindorp.

Met Nieuw Tuindorp willen we een positieve bijdrage leveren aan de bestaande wijk Tuindorp. De geliefde Utrechtse wijk bestaat uit verschillende wijkdelen, te weten Tuindorp zelf, Tuindorp Oost en Zuid. Het kenmerkende deel van Tuindorp is gebouwd nog voor de oorlog in het typisch en zeer geliefde tuinwijkmodel. De oostelijke rand is gebouwd na de oorlog en dat maakt dat de locatie twee gezichten heeft en dat er in de Nota van Uitgangspunten zelfs wordt gesproken over een tussenzone.

Deze twee gezichten hebben ons geïnspireerd om meer te doen met de opbouw van het projectgebied dan louter volbouwen. De overgang van tijden, van vooroorlogs en naoorlogs naar de meer hedendaagse architectuur van de stedelijke verdichting maken dat we moeten schakelen en verbinden in het ontwerp van het projectgebied. Best of all worlds, en daarmee iets unieks!

Heldere stedenbouwkundige bouwblokken
Nieuw Tuindorp is opgebouwd uit drie verschillende binnenwerelden om daarmee naadloos aan te sluiten op de hiervoor beschreven context. Een bouwblok omgeven door hagen met statige herenhuizen. Daarnaast een stedelijk compact bouwblok met gebouwde parkeeroplossing en het compacte bouwblok als aansluiting op het grote bouwvolume van het Rietveld College. De tussenzone lijkt hiermee hoogwaardig met veel respect naar de omgeving te zijn ingevuld. Zowel in stedenbouwkundig als landschappelijk en infrastructurele begeleiding schakelt het ontwerp op de verschillende schalen mee met zijn omgeving.

Diversiteit
Het plan kent een grote variatie aan verschillende woningtypes; van grote 2-onder-een-kap tot stedelijke dekwoningen, van statig herenhuis tot compact wonen aan een woonstraatje. Alle woningen hebben hun eigen bijzonderheden: een flexibele ruimtelijke plattegrond met splitlevel en extra hoge ruimten of een riante tuin met extra dakterras. Aan de overgang tussen openbaar en privé is steeds speciale aandacht geschonken. De entreenissen zijn soms verdiept gelegd voor extra privacy en er is veel aandacht voor hoogwaardige erfafscheidingen.

Oog voor Detail
De architectuur krijgt soms een wat sculpturale uitdrukking door de inzet van nissen, dakterrassen en afrondingen. Het plan voorziet in een zeer hoogwaardige architectuur in een duurzame materialisering en een hoog detailniveau. De architectuur is ontegenzeggelijk van nu, maar is op detailniveau geïnspireerd op “de hoog kwalitatieve en robuuste” architectuur uit de omgeving.

Return to Projects