Zuidtangent busstops

Zuidtangent busstops

Green evolution!

Relatively soon after completion the glass fell out of the construction of the Zuidtangent-busstops. When we heard about the renovation costs we decided that things could have been done differently so we started to visualise and design the alternative which let to the following newspaper article. In the article VitalPlaceS® architect Joost Valk explains that a green evolution would have been much more appropriate instead of total demolition and the extremely expensive rebuild.

 


Gepubliceerd op 19 september 2010 in het Haarlems Dagblad :

'Haltes Zuidtangent niet slopen maar groen maken'

HOOFDDORP - Stop met het vervangen van Zuidtangent-haltes! Een beetje ombouwen en het zijn plekken waar mensen elkaar in het groen kunnen ontmoeten.

Plekken ook waar genoeg stroom wordt opgewekt om de halte te verlichten en een oplaadstation te bevoorraden voor bezitters van elektrische fietsen.
Dat plan slingert de duurzame architect Joost Valk van Vital Places de wereld in nu de futuristische maar kwetsbare haltes plaatsmaken voor exemplaren die wél hufterproof en waterdicht zijn. Want de Venneper snapt die operatie en vooral het bijbehorende kostenplaatje niet: 4,5 miljoen voor het vervangen van 19 haltes.
Hij ziet veel mogelijkheden als hij het bedrag mag hebben dat wordt uitgespaard voor het niet ombouwen van een halte - een kleine 2,5 ton. Het nu nog wat korte, glazen dak geeft hij dan een luifel, zodat passagiers goed droog staan. Voor de stevigheid kunnen die aan de ribben erboven worden opgehangen.
Waar die vroeger glasplaten droegen, kunnen ze nu een groene grote pergola vormen. Gewoon een kwestie van draden spannen voor druiven, blauwe regen en/of ander fraais. Een windmolentje erbij en of wat zonnepanelen op het dak en het zaakje is écht duurzaam.
Het liefst bouwt Valk de haltes bij het station Hoofddorp of De Hoek om. ,,Daar komt veel publiek en zijn bedrijven steeds duurzamer aan het worden. Onderzoek in Rotterdam-centum wees ook uit dat groene bushaltes veel minder vaak worden vernield. Je moet ook bedenken dat het nu gekozen rood ongeveer de meest activerende kleur is.''
Voor de zekerheid kan ook het glas worden verstevigd, terwijl van een dak van zonnepanelen een 'preventieve werking' kan uitgaan.

Return to Projects